Realizace protipovodňových opatření města Brna – etapy IX, X, XI

Investor: Statutární město Brno
Partneři projektu: Šindlar s.r.o., A PLUS a.s., Atelier zahradní a krajinářské architektury Sendler, Archtime s.r.o. a další
Lokalita: Brno
Vodní tok: Svratka v ř. km  35,562 – 37,040  a Svitava v ř. km  3,410 – 5,187
 
Popis návrhu:
Cílem projektu je navržení přírodě blízkých protipovodňových opatření ve stupni pro společné územní a stavební povolení na území města Brna pod nyní budovanou PPO etapy VII a VIII. Stavba je úzce provázaná s územně povoleným projektem „Přestavba železničního uzlu Brno“ . Stavba PPO je plánována na levém i pravém břehu řeky Svratky v úseku od viaduktu Uhelná/Poříčí až k železničnímu mostu přerovské trati. Úsek má délku 1,478 km. Zvětšení průtočného profilu řeky Svratky bude dosaženo odtěžením stávající břehové hrany pod ochranou kolmých nábřežních zdí a vytvoření pochozí bermy v blízkosti vodní hladiny. V prostoru nedokončené železniční polikliniky je projektováno výrazné odtěžení terénu a vytvoření povodňového parku. Na Svitavě se jedná o úsek pravého břehu od mostu ulice Hladíkova až po železniční most přerovské trati s délkou 1,777 km. Hlavní upravovaný úsek je pod ulicí Černovická, kde bude na snížených plochách vytvořen menší povodňový park a pochozí bermy pro občany. Součástí zakázky je revitalizace toků Svratky a Svitavy. Jejich zpřístupnění pro veřejnost.

Práce zajišťované společností AQUATIS:
Dokumentace pro stavební povolení
Dokumentace pro společné územní a stavební povolení

Související zpracovaná dokumentace:
Studie proveditelnosti - Přírodě blízká  POP a  revitalizace  údolní nivy hlavních brněnských toků (pro Povodí Moravy, s.p.)

Budeme rádi, když se s námi spojíte

Kontaktní informace